perjantai 11. huhtikuuta 2008

Puheenjohtajan palsta (Skeptikko 1/2008)

Hienoa että muistitte maksaa jäsenmaksunne ja luette vuoden ensimmäistä lehteä. Maksamattomille toimitamme lehdet telekineettisesti, se on ilmaista, mutta osoitteen suhteen paljon epävarmempi, kuin posti.

Mitä enemmän meillä on maksavia jäseniä, sitä laadukkaampaa lehteä pystymme tarjoamaan. Julistankin nyt uuden jäsenhankintakampanjan, viekää lehti työpaikallenne ja osallistukaa kahvipöytä keskusteluun. Palkkioksi 2000 jäsenen saavutettaessa tarjoan kaikille pullakahvit tieteiden talolla yleisötilaisuuden yhteydessä.
Tarvitsemme myös aktivismia, teidän ei tarvitse kahlita itseänne huuhaa kauppojen oville, vaan ottakaa reilusti yhteyttä, jos vaikka kynä pysyy kädessä. Tarvitsemme uusia ideoita ja rekvisiittaa esitelläksemme toimintaamme tulevaisuudessa. Hengen ja Tiedon messut jäävät toistaiseksi vain Hengen messuiksi. Järjestäjät eivät katsomuksellisista syistä anna meille kunnollista esittelypaikkaa, vaikka olemme olleet maksavia asiakkaita jo vuosia.

Paikallistoiminnan edistäminen on myös sallittua, osallistukaa paikkakuntanne toimintaa ja jos sellaista ei ole, ryhtykää toimeen. Apua saa reilusti pyytää allekirjoittaneelta.
Huuhaa on saanut pysyvän sijan verovaroin rahoitettavissa aikuisopistoissa. Kun asiaa viimeksi kirjallisesti arvostelin, otin esimerkiksi Vantaan Aikuisopiston reikikurssit. Aikuisopiston rehtori puolustautui; koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, reiki on joillekin totta. Niinpä, vaikka joku kokisikin reikin todeksi, sillä ei liene tekemistä sen toimivuuden kanssa. Toki me kaikki hahmotamme maailmaa vain ja ainoastaan aivojemme kautta, joten kokemukset ovat yhtä vaikuttavia, olivatpa ne totta eli eivät.

Huuhaan kauppiaat tietävät tämän ja patologinen valehtelija, joka kertoo tapailevansa enkeleitä löytää kyllä ihailijansa, jotka ovat valmiita maksamaan kuullakseen lisää ihmeellisiä tarinoita ja tuntemaan siinä samalla parantavia energioita. Emmehän me skeptikot toki halua kieltää ihmisiltä kokemuksia, vaan vastustamme moraalittomia huijareita, jotka käyttävät ihmisiä hyväkseen. Kansaopistojen tarkoitus on valistus ei huuhaan levittäminen, tuntui se kuinka kivalta tahansa.

Keskusteluissa nousee säännöllisesti esiin, miksi emme suhtaudu skeptisesti myös uskontoihin, nehän ovat täynnä paranormaaleja väitteitä. Emme puutu yleensä uskontoihin, elleivät niiden väitteet ole empiirisesti todennettavissa. Esimerkiksi ID kreationismi tai ihmeparantumiset sisältävät tutkittavia tieteellisen tiedon kanssa ristiriidassa olevia väitteitä.
Tulemme jatkossakin korostamaan rationaalisuutta ja kriittistä ajattelua. Erityisesti meidän tulee panostaa kriittisen ajattelun edistämiseen kasvavan nuorison parissa. Tulemme mielellämme kertomaan toiminnastamme mille tahansa oppitunnille, kun vain aikataulumme sen sallii.

Kaikessa viisaudessamme pyrimme tukeutumaan rationaalisuuteen joka päiväisessä elämässämme, siinä kuitenkaan täysin onnistumatta; rakastuminen panee pään sekaisin paatuneemmaltakin skeptikolta, vaikka tiedämme sen olevan vain serotoniini/dopamiini soppahäiriö aivojen viestinnässä. Siksi toivotankin teille hulvatonta kevättä!

Ei kommentteja: