torstai 31. heinäkuuta 2008

Poikien sukuelinten silpomiselle laillistusta kulttuuriperustein

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakiehdotusta poikalasten ympärileikkauksen hyväksymisestä silloin, kun sen tekee lääkäri vanhempien toiveesta ja lapsen suostumuksella. Millaisen suostumuksen lapsi tämmöisessä tapauksessa voi antaa, 8 vuorokauden ikäisenä?

Toimenpidettä perustellaan sillä, että se on on yleinen kulttuurinen tapa, muslimeilla, juutalaisille ja yleinen monissa Afrikan maissa sekä Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa leikkauksia on perusteltu jopa smegman aiheuttamalla syöpävaaralla, mm. partnerin kohdunkaulalle. Vieläkin siellä ympärileikataan yli puolet poikalapsista.

Kulttuuria on myös pahamaineisempi tyttöjen ympärileikkaus, joka käytännössä tarkoittaa mm. klitoriksen poistoa. Pitäisikö tyttöjen ympärileikkaus sallia Suomessa, esim. lievemmässä muodossaan, jossa klitorikseen tehdään pieni viilto, koska se kuuluu kulttuuriin. Ei, ehdottamasti ei! Myös poikien turhiin ympärileikkaukseen pitää suhtautua kielteisesti,siitä huolimatta, että muuan Muhammed,niin kerrotaan, syntyi ilman esinahkaa; EI, EHDOTTAMASTI EI!

On tietenkin ymmärrettävää, että on pienempi paha suorittaa toimenpide terveydenhuollon piirissä, silloin kun vaihtoehtona on puoskarin aiheuttama hengenvaarallinen tulehdus. On kuitenkin tunnettua, että myös sairaalan leikkaussalissa sattuu komplikaatioita, kuten infektioita. Turhia toimenpiteitä ei pidä tehdä julkisen terveydenhoidon piirissä,edes kulttuurillisin perustein.

Niin, sosiaali- ja terveysministeriö puhuu valmistelussaan kulttuurista, miksei puhuta suoraan, että uskonnostahan tässä on kysymys. Uskonnoista, joissa kuvitellaan jumalan vaativan ympärileikkausta merkiksi liitosta. Kaikkitietävä jumala ei muuten tunnistaisi merkittyä omakseen ja saattaisi vihassaan jopa tappaa tämän vääräuskoisten kera.

Kaikessa lainsäädännössä etusijalle pitää asettaa ihmisarvo, lapsen oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Täysikäisen kansalaisen sallittakoon päättää, mitä haluaa kehollensa tehdä, vaikka sitten liittoutuisi jumalansa kanssa silpomisrituaalissa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kannanotto! Olen samaa mieltä siitä, että pahoipitely ei muuksi muutu vaikka se kuinka tehtäisiin jumalan suuremmaksi kunniaksi tai siksi, että "meidän kulttuuri määrää". Miksi ei sitten yhtä hyvin hyväksyttäisi häpeämurhia (kieltäydyn käyttämästä sitä toista sanaa), perustuvathan nekin kulttuuriseen tapaan!

terveisin

Ilkka Pyysiäinen
(http://henrydeal.blogspot.com)

Jussi K. Niemelä kirjoitti...

Olen teidän kanssanne täysin samoilla linjoilla. Erinomainen kannanotto!

Harri Rautiainen kirjoitti...

Ei synny väittelyä, jos kaikki ovat samaa mieltä.

Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei julkisen terveyshallinnon pidä kompromettoida lääketiedettä meille perinteisesti vieraiden uskontojen vuoksi.

Miten muuten Suomen juutalaiset ovat hoitaneet poikein operaation?

Juha Vuorio kirjoitti...

Hyvä kannanotto. On hyvin valitettavaa että Suomen viranomaiset edesauttavat lasten silpomisia.

Unknown kirjoitti...

Mitäs mitäs? Suht' uutta tavaraa (Julkaistu: 27.10.2010 klo 09.46)

http://areena.yle.fi/video/1393132